София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кметовете на Бурса и Анкара подадоха оставка

Ердоган ще назначи нови хора, които са му доверени

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Кметът на четвъртия по големина град на Турция, Бурса - Реджеп Алтепе подаде оставка по искане на турския президент и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган.

Кметът на турската столица Анкара Мелих Гьокчек, съобщи, че ще подаде оставка на 28 октомври, предадоха световните агенции. Той добави, че ще подаде оставка след среща с президента в президентския дворец.

Ердоган още преди време бе приканил "тримата големи кметове", както популярно наричат ръководителите на големите общини на Истанбул, Анкара и Бурса, които са от управляващата партия, да подадат оставки, обвинявайки ги в несправяне със задачите.

На местата на отстранените кметове се предвижда да бъдат назначени нови, верни на Ердоган кадри, за да се гарантират нужните гласове на електората на парламентарните избори и на изборите за президент, предвидени за 2019 г.

Ердоган прави планове за възможни предсрочни избори. Последните допитвания за нагласите на електората на ПСР показват около 50 на сто подкрепа за изборите. Но в предстоящите до изборите 2 години този процент няма изгледи да се увеличи. Предвид международната конюнктура, икономическите трудности и политическите събития, изглежда трудно ПСР да достигне и надхвърли 50-те процента. И за да не допусне загуба на гласове до 2019 г., а също и за да стопира възхода на опозиционното движение на Мерал Акшенер, се твърди, че ПСР може да изтегли президентските и парламентарни избори, предвидени за 2019 г., и те да се проведат в края на месец юли 2018 г., т.е. преди местните избори. При този вариант ПСР се надява на подкрепата на националистите на Девлет Бахчели.