София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кметът на Септември е на свобода

Освободен е срещу парична гаранция

6 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Освободиха от ареста кмета на Септември, съобщи "24 часа". Марин Рачев обясни, че освобождаването му е срещу голяма парична гаранция, но не посочи точната сума. Той заяви, че ще обжалва пред съда наложената гаранция и се надявал тя да бъде намалена. Освободеният кмет допълни още, че вярва в българското правосъдие, което ще докаже, че е невинен.

На излизане от ареста го посрещна тълпа, която се бе събрала, за да го подрепи.

Припомняме ви, че  говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви днес, че Рачев ще бъде обвинен за умишлена безстопанственост за най-малко седем сделки, както и за сключване на неизгодна сделка. Събраните доказателства показват, че кметът е договарял сделки със себе си. Във вчерашния ден е открит офис, в който са били на едно място всички документи на 14-те фирми, с които договаря кметът. На едно място са били печатите, електронните подписи и фирмените документи на всички 14 фирми. Тези фирми са на близки и роднини на кмета на Септември. С това са подкрепени доказателствата на разследващите, че е договарял сам със себе си, обясни пред Нова Румяна Арнаудова.

Тя подчерта, че днес НАП ще възложи извършване на 14 данъчни ревизии на тези фирми, заради предполагана организирана престъпна дейност за данъчни престъпления.