София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КНДР е пред избухването на конфликт, предупреди китайският външен министър

Думите му идват след заплахи, отправени от Доналд Тръмп

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Всеки момент в Северна Корея може да избухне конфликт, предупреди днес китайският външен министър Ван И след новите заплахи на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу режима в Пхенян, предаде Франс прес.

Ако някой провокира конфликт на Корейския полуостров, трябва да е готов да поеме историческата отговорност и да плати цената, предупреди също Ван И. Той призова заинтересованите страни да се въздържат от действия, които може да бъдат възприети като заплахи.

Китай, смятан за единствения съюзник на Северна Корея, е против ядрената програма, разработвана от режима на Ким Чен-ун, но редовно призовава и САЩ да проявяват въздържаност по този въпрос.

Съединените щати обмислят военни варианти в отговор на продължаващото разработване на севернокорейската програма за въоръжаване, предупреди вчера съветник по външната политика в Белия дом.

А американски медии съобщиха, че САЩ може да нанесат превантивен удар, ако се убедят, че КНДР се готви да извърши нов ядрен опит. Преди това президентът Доналд Тръмп написа в Туитър: "Силно вярвам, че Китай ще се погрижи за Северна Корея. Ако те не могат, САЩ заедно със съюзниците им ще се заемат с това!"

Кремъл призова днес всички страни да проявяват сдържаност. "В Москва следим с огромно безпокойство ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и приканваме всички страни да не предприемат каквито и да са провокационни действия", заяви президентският говорител Дмитрий Песков.