София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КНДР изстреля нов тип балистична ракета

Това е най-мощната ракета, използвана от Северна Корея досега

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Северна Корея успешно изстреля нов тип интерконтинентална балистична ракета "Хвасон-15", която е в състояние да порази САЩ. Това съобщи днес севернокорейската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Ракетният тест се бил осъществен по личната заповед на лидера Ким Чен-ун, съобщи говорителят по телевизията. Ракетата е най-мощната досега, като за 53 минути е прелетяла 950 км и е достигнала височина от 4475 км.Тестваната балистична ракета може да носи ядрена бойна глава и да достига цялата континентална територия на САЩ. Това съобщи официалната информационна агенция на Пхенян КЦТА, цитирана от ТАСС.

Заради опита на КНДР, Южна Корея също изстреля няколко ракети.

На свой ред, японският премиер Шиндзо Абе призова, подкрепен от Вашингтон и Сеул, за извънредно събрание на Съвета за сигурност на ООН, което впоследствие бе насрочено за 23:30 часа българско време в сряда (29 ноември). Засега Русия и Китай предлагат Северна Корея да обяви мораториум върху ядрените изпитания и изстрелванията на ракети, а Южна Корея и САЩ да се въздържат от провеждане на учения в района. КНДР, обаче, не иска да сяда на масата за преговори, докато не завърши ядрената си програма за въоръжение.