София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КНДР си търси преводач – не разбира Тръмп

Досегашните варианти са отхвърлили предложението

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Севернокорейските власти тайно организират преговори с анализатори, свързани с републиканците във Вашингтон, стремейки се да разберат президента на САЩ Доналд Тръмп и неговите "неясни послания", пише The Washington Post.

Всичко е започнало с влошаването на отношенията между КНДР и САЩ, пише изданието.

Техният проблем номер едно е Тръмп. Те не могат да го разберат, посочва източникът. В това отношение Пхенян се изправя пред задачата да разбере американските намерения при отсъствието на официални дипломатически преговори с властите.

Според вестника севернокорейската мисия на ООН е поканила Брус Клингнер, бивш анализатор на ЦРУ, който в момента е главен експерт на фонда „Haritage” по отношение на Северна Корея, да посети Пхенян.

Трябва да се отбележи, че самият Тръмп има близки връзки с този фонд, но не се познава с Клингер. Клингер е отхвърлил предложението.

Въпреки че такива срещи са полезни, ако режимът иска да изпрати ясно послание, той трябва да се обърне директно към американското правителство, е заявил той.

Севернокорейските посредници също са се обърнали към Дъглас Паал, който е работил като експерт по Азия в Съвета за национална сигурност при президента на САЩ Роналд Рейгън и Джордж Буш-Старши и в момента е вицепрезидент по изследванията към фондация „Карнеги“.

Представители на Пхенян поискаха Паал да организира разговори между севернокорейски официални лица и експерти от САЩ на неутрално място като Швейцария. Паал обаче отхвърли искането на Северна Корея.