София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КНСБ: Кабинетът защити интересите ни по темата Македония

Пламен Димитров даде позитивна оценка на подписаното споразумение

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Пламен Димитров, президент на КНСБ, даде позитивна оценка на подписаното споразумение между Атина и Скопие за името на Република Македония. За предаването „Беновска пита“ той подчерта, че външният министър Екатерина Захариева добре защитава българската позиция, за да няма негативни претенции и рефлексии към нас. „В икономически, социален и геополитичски план договорът за името на Македония с Гърция е добре както за Македония, така и за всички съседи на Западните Балкани. Той дава нов поглед и начало на движението на Западните Балкани към ЕС“, смята Димитров.

По повод предстоящия вот на недоверие към кабинета, лидерът на КНСБ  подчерта, че България има много проблеми, които могат да бъдат сложени на масата, като палатковия лагер на майките на децата с увреждания, на работещите бедни, които напускат страната и други. „Традиционно в сектор сигурност има голям харч на бюджета на фона на икономиката, оголеният пазар на труда, в които няма кадри, по това може да се спори дълго“, посочи той.

По думите на Пламен Димитров,  проблемите на семействата на деца с увреждания не са от вчера и не са лесно решими, в т. ч. по финансови причини. „Както е известно лостовете не са само в ръцете на социалното министерство, което отговаря за подпомагането като цяло. Важни отговорности имат и Министерство на здравеопазването, Националната здравно-осигурителна каса (това са деца със заложен здравен статус), както и Министерство на образованието, защото децата с увреждания имат право на образование, т.е. да могат да посещават училища, които обаче далеч не са пригодени за целта. А решаваща е ролята на Министерство на финансите , което трябва да гарантира ресурсно правата“, обясни той.

Пламен Димитров коментира и отвореното писмо на КНСБ и КТ „Подкрепа“ до премиера Бойко Борисов в защита на социалния министър, в което се казва: „За нас е категорично нередно за тези разнородни проблеми да понесе отговорност един от най-успешните и подготвените професионално министри във Вашия кабинет- г-н Бисер Петков“.

Той припомни опитът на Бисер Петков в НОИ и свършеното от него конкретно в последните 12 месеца. „Един от най-добрите успехи на България е европредседателството в социалната сфер“, посочи Димитров и прогнозира, че ще са нужни допълнително пари за проблемите на хора с увреждания над 18 години.

Председателят на КНСП посочи, че утре, от 14 часа, ще има тристранен съвет по темата за хората с увреждания. Синдикатите са поискали на това заседание да присъстват и майките, и Омбудсманът Мая Манолова.