Гледай
на живо

КНСБ: Заплатите у нас нарастват

Над 600 000 служители получават заплата под средната за страната

КНСБ: Заплатите у нас нарастват Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) у нас отчита, че за трета поредна година заплатите у... thumbnail text

Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) у нас отчита, че за трета поредна година заплатите у нас нарастват. Само за година ръстът на възнагражденията в частния сектор е 11%. Над 600 милиона лева са разходите за заплати в Бюджет 2018 за държавния сектор. Там се наблюдава ръст на заплатите между 2% и 12,5%. Синдикатът не е доволен от положението в сектор Земеделие, защото там няма да има чувствително увеличение.

„ Намлени са средствата за Изпълнителната агенция по горите. Намалението е с 1 771 000 мил.лв. Това действие ще доведе до сътресение в тази агенция“, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Той добави, че 600 000 служители са нископлатени, а от тях 403 000 работят на минимална заплата.

„Тук 38% от служителите са на минимална заплата и два пъти повече служители в сектора са наети на минимална заплата в сравнение с миналата година. В сектор строителство са около 25%“, обясни Димитров.

1037 лева е средната заплата за третото тримесечие през тази година, като четирицифрено е възнаграждението в столицата, а под 700 лева е заплатата във Видин.

Синдикатът заяви, че ще продължава да настоява за стартова заплата за висшист от 700 лева и за минимална работна заплата поне 50% от средната работна заплата.