София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОАЛИЦИЯТА ОЦЕЛЯ: Управляващите изпуснаха парата

В понеделник обсъждат оставките на тримата министри

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Управляващата коалиция оцеля. След 4-часово заседание, продължило до 22 часа снощи, партньорите обявиха,че са готови да продължат напред.

Следващия понеделник предстои нов коалиционен съвет, на който ще бъдат обсъдени и промените в кабинета.

Напрежението във властта ескалира, след като вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че премиерът еднолично е решил за оставките на министрите Радев, Московски и Нанков, дошли след трагедията в Своге. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров път поиска оставката на Симеонов и коментира, че правителството може да продължи съществуването си и без НФСБ. На фона на нарастващото напрежение между Сидеров и Симеонов третият лидер на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов избра да отиде на срещата на управляващите със синя каска на главата, а по-късно се разбра, че това бил знак за умиротворението. 

Срещата вчера бе свикана от премиера Бойко Борисов, за да изглади противоречията и да бъдат обсъдени кадровите промени. Темата ще бъде обсъдена в детайли другия понеделник, затова управляващите смятат, че коалиционното им споразумение не е било нарушено и няма нужда да се върви към предсрочни избори.  По време на разговора премиерът обещал при следващата смяна на кадри, ако има такава, да се консултира предварително с коалиционните си партньори от "Обединените патриоти".

След дългата среща пред журналистите застанаха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, военният министър Красимир Каракачанов и вицепремиерът Валери Симеонов. 

Цветанов обяви, че коалицията е стабилна и продължава да изпълнява 4-годишната си коалиционна програма.  Той обясни, че оставките на тримата министри са само подадени и няма решение на Народното събрание и конституционна процедура за тяхното приемане.

Сидеров също бе категоричен, че коалицията продължава напред и призова да не се позволява разпадането й, тъй като това би довело до огромни щети за държавата.

Той настоя да се изпълни мандатът на правителството, управляващите да не се нападат чрез медиите, а когато има противоречия, да се обсъждат в коалиционния съвет.

От своя страна Красимир Каракачанов посочи, че България стои над всичко и добави, че между управляващите има различия, защото все пак са хора. "Може да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта", категоричен беше вицепремиерът и  призова опозицията в лицето на БСП "да не се напрягат много“.  Той допълни, че коалицията е единна и ще върви напред. "Това е най-важното", подчерта Каракачанов.