София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Коалицията решава за оставките на тримата министри

ГЕРБ ще предложи новите кандидати

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Коалиционните партньори днес се събират, за да обсъдят оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, които с напускането на постовете си поеха политическа отговорност за трагедията край Своге. Партньорите от ГРЕБ и „Обединени патриоти“ ще решат и кои ще бъдат новите министри на овакантените министерски кресла.

В неделя Цветан Цветанов заяви, че кандидатите за министри ще бъдат предложени от ГЕРБ, но след разговори в коалицията ще стане ясно дали те ще бъдат приети.

Оставките на тримата министри бяха поискани от премира Бойко Борисов, но Валери Симеонов обвини министър-председателя, че действа еднолично. От НФСБ са против рокади в кабинета.

Преди седмица коалиционният съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отново се събра и успя да потуши напрежението сред властимащите, макар че Валери Симеонов предупреди, че ако няма промяна в коалиционната политика, ще напусне управлението.

Каракачанов пък смята, че преди да излязат резултатите от разследването за инцидента край Своге, при който загинаха 17 души, не трябва да се бърза с приемането на оставките на тримата министри.