София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кога минаваме към еврото и как ще ни се отрази?

Специалистите не очакват поскъпване на живота след влизане в Еврозоната

6 годиниИкономика 14 Боряна Райчева

До една година страната ни ще влезе в чакалнята на Еврозоната, с което започва процесът по смяна на валутата. Това е оптимистичната прогноза на премиера Бойко Борисов.

"Предполагам, че още по време на българското европредседателство може да се включим в този процес и в разумни срокове да стигнем до това България да се присъедини към еврозоната“, каза вчера и заместник -председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, според който еврото е като котва за икономическа и парична стабилност и ще доведе до по-бързо сближаване между България и останалите държави.

„Въвеждането на еврото ще има редица отражения върху живота на хората в държавата. Надявам се преговорите да бъдат доведени до успешен край, защото това е основно политическо събитие“, това каза за Нова телевизия финансистът Любомир Дацов.

Според икономистът Стоян Пенчев пък ще сменим една система  - като валутния борд, която работи, за система, за която е признато, че има тежки структурни проблеми.

Дали страната ни обаче е готова да влезе в Еврозоната? „За мен България е следващият член на еврозоната, сега сме 19 и с България ще станем 20“, това каза пред бТВ Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови и предупреди да не бързаме. Той не посочи срокове кога ще влезем в чакалнята за зоната и кога ще преминем към еврото като валута.

„Гърция може би твърде бързо се присъедини и изпаднаха в криза. България трябва да се присъедини силна и затова трябва време. Основното е конверегенцията – икономиката трябва да се сближи с европейските икономики, инвестициите трябва да са силни, хайде да не прибързваме”, призова еврокомисарят.

По думите му твърдението, че при преминаване към еврото животът ще поскъпне е „фалшива новина”. „Еврото означава стабилно развитие и малки лихви“, посочи Московски.

Същото смята и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който не очаква поскъпване на живота в страната ни след смяна на валутата.

„Всяка страна преценява кога ще се включи в Еврозоната спрямо своите икономически показатели. Спецификата на България е особена – ние сме страна във валутен борд вече 20 години. Българската икономика показва способност да расте в тези условия. Второ – всички икономисти опровергаха информацията, че при влизането ни ще има поскъпване на цените“, обясни Станишев. Според него реалистично е да преминем към еврото през 2025 г.