София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой е арестуваният Харалампиев?

ВМРО категорично се разграничиха от шефа на ДАБЧ

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Задържаният днес от спецпрокуратурата председател на Агенцията за българите в чужбина- Петър Харалампиев, се оказа стар познайник на медиите. В края на 2017-та година името му нашумя  с това, че в социалните мрежи  се появи негова снимка, на която той беше облечен с тениска с надпис "Wehrmacht" (името на въоръжените сили на нацистка Германия). Тогава  самият Харалампиев настоя, че фланелката е на рок банда, а не във възхвала на силите на фашистка Германия.
 
Вицепремиерът Красимир Каракачанов  тогава го защити, като каза, че не намира нищо странно в облеклото му. "Къде виждате на тази фланелка фашистки символ? Някъде виждате ли пречупен кръст? Това означава ли, че думата "Wehrmacht" не трябва да се изписва никъде в учебниците? Видно е за какво става въпрос - за музикална рок група", увери Каракачанов.
 
С днешна дата от ВМРО побързаха да се разграничат от  личността на Петър Харалампиев. В декларация воеводите заявиха, че подкрепят работата на разследващите и настояват всички виновни да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в закона.
 
"Нашата политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това", пишат от ВМРО.
 
Те подчертават още, че председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти, а е лидер единствено на гражданското движение "БГ патриот".