София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой е Михаил Саакашвили и защо беше арестуван

Какъв е бившият грузински президент

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Михаил Саакашвили започва политическата си кариера през 1995г. на страната от движението "Съюз на грузинските граждани". Успява да принуди Едуард Шеварнадзе да подаде оставката си, след като го обвинява в корупция. Основава политическата организация "Национално движение" и печели президентските избори.

Определя като главна цел в управлението си обединението на Грузия, но подава оставка след серия от митинги срещу него. След това е поканен от украинския президент Петро Порошенко за негов съветник. Назначен е за губернатор на Одеса и получава украинско гражданство. Прави огромна чистка във властта и си създава много врагове, което го принуждава да напусне поста си.

Основава и става лидер на партията „ Движение на новите сили “, печели привърженици и противници. Опитва се да организира протести срещу властта, което му навлича много проблеми и е една от причините украинското гражданство да му бъде отнето.

Бившият президент на Грузия беше арестуван поради обвинение за организирането на заговор, който да свали от власт президента на Украйна Петро Порошенко. Наскоро освободеният Михаил Саакашвили е твърдо решен да продължи с политиката. Украинската прокуратура го свърза и с дейността на руския олигарх Сергий Курченко.

В момента Сакаакавшили официално е безработен, което поражда съмненията, че е корумпиран. Лидерът на партията „ Движение на новите сили “ категорично отрече да е организирал държавен преврат, както и всички останали обвинения срещу него. Според Саакашвили е крайно време да се вземат мерки и корупция по високите етажи на властта да спре, което е основен проблем в Украйна. Той беше заловен скоро, след като обвини Петро Порошенко в корупция и злоупотреби със властта. Лишеният от украинско гражданство Саакашвили, коментира, че украинската олигархия върви ръка за ръка с политиката на Путин.