София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КОЙ Е ЗА И КОЙ ПРОТИВ РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ПЛИСКА?

КОЙТО СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ПРОЕКТА, ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НЕВЕЖА

9 годиниКултура 17 Боряна Райчева

Професор Божидар Димитров беше гост в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Той коментира предстоящата реконструкция на Голямата базилика в Плиска, както и парада за Деня на храбростта 06. май.
Вчера имаше едно интервю на командващия на сухопътните войски. Той заяви, че парадът тази година, макар и само с един хеликоптер, ще струва 300 000 лева. Тъжно е, но има една приказка, че който не храни своя армей, ще храни чуждия. Това каза Димитров в коментара си за днешния военен парад.
Не е странно чужди самолети да охраняват нашата страна. Ние сме съюзници. Ние сами се докарахме до тук, в мирно време, без загубена война, при собствено правителство. България дори намаля в мирно време с 2 млн., подчерта още той.
Признавам, че има една много богата прослойка. Там са парите на народа. Вие ги знаете и ги снимате с дронове.
В момента Голямата базилика в Плиска е в руйни, каза професорът по повод реконструкцията на старата столица Плиска. Това е най-голямата църковна сграда до 17 век. Тя е абсолютно съзнателно разрушена от турците.
Турците превръщат завладените народи в рая. Това е буквално стадо, което не трябва да има спомен за миналото, за да се подчинява на настоящата власт. Тази църква в Плиска е построена от цар Борис и напомня на неговото величие. Затова е разрушена, обясни той.
За мен най-важното е възстановяването на историческата памет на българите. Ако я възстановим, ще възстановим и една силна нация, с политическа устойчивост и силна армия.
Който използва думата бутафория за подобни археологически паметници, нека провери какво означава тази дума в речника. Ние изграждаме Плиска от същите материали, дори взети от същата кариера. Това са типови строежи. Ние знаем как са изглеждали на тази база. Неслучайно казваме, че Рим е първообразът на цяла Европа. Дори създаването на хоросана, определя каква ще бъде постройката, допълни още той.
Мраморен олтар е имало в тази огромна църква. На 01.05 беше извършена една света литургия там, присъстваха премиера и ключови личности в държавата. Правим кампания за събиране на средства за реконструкцията на църквата. Не се предвижда се да случи това до керемида, разбира се, но все пак ще го направим.
Няма хората да скочат срещу този проект. Ако някой го направи, само ще ни даде аргументи да го обявим за невежа, категоричен беше Димитров.
Димитров коментира и речта на кмета на Панагюрище по повод годишнината от Априлското въстание. Той заяви, че хора от една партия отричат безпаметността, главно от една партия, това са 7-8 на сто. Ние не сме роби в истинския смисъл на думата, но правата ни са доста ограничени. Терминът робство може да се използва само в литературата, в изкуството, заяви в заключение той.