София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой как е гласувал за Истанбулската конвенция

Документът разедини правителството и мнозинството

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Истанбулската конвенция, която беше предложена от правителството на Народното събрание за ратификация, предизвика поляризация на общественото мнение, но също и сред политическите сили и вътре в кабинета и управляващата коалиция.

Ден след решението на правителството стана ясно, че 8 министри са били против конвенцията да бъде внасяна за ратификация.

Против са гласували вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и министрите от квотата на "Обединените патриоти" Нено Димов и Емил Караниколов. Срещу решението са се обявили и четирима министри, излъчени от ГЕРБ - Владислав Горанов, Ивайло Московски, Красимир Вълчев и Кирил Ананиев.

От парламентарните партии категорично против ратификацията са БСП и Обединените патриоти. В ГЕРБ има сериозни разногласия не само на ниво министри, но и сред депутатите.

В позицията на БСП се казва, че са неприемливи дефиниции като „социален пол“, както и изучаването в училище на „нестереотипни роли на пола“. Социалистите изтъкват, че 11 страни от ЕС не са ратифицирали конвенцията.

СДС също се обяви срещу безусловното ратифициране на конвенцията. В позиция на партията се казва, че подобни актове трябва да бъдат съобразени с традиционните ценности на българското общество.

"В нашата вяра и традиция има само два пола – мъже и жени. За нас понятието "социален пол" не съществува не само в правния, но и в ценностния ни свят“, се казва в документа, разпространен от СДС.