София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой какво спечели от изборите в САЩ?

Тръмп ги определи като „огромен успех“

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Съединените щати се проведоха избори за Конгреса. Според предварителните данни, с малка разлика мнозинството в Камарата на представителите отива при демократите, а Сенатът остава републикански. Провеждащите се в средата на президентския мандат избори са своеобразен референдум за действащия държавен глава.  За избирателите междинните избория станаха друга причина за разделение.

Американците избират 435 членове на Камарата на представителите и 35-ма от общо 100 сенатори. Кандидатите на партиите се състезават и за губернаторските места в 36 щата, както и за 6073 места в щатските законодателни събрания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че е отстъпил в Камарата на представителите и вече е поздравил демократичния лидер за победата и го е призовал да спазват принципа на двустранните отношения. В същото време в Twitter, Тръмп определи изборите като победата: "Огромен успех тази вечер. Благодаря на всички." Той цитира думите на коментатора Бен Стейн, че в последните 105 години само пет пъти партията на действащ президент е печелила места в Сената на междинни избори и че Доналд Тръмп го е постигнал с магия.

В Сената преди това демократите имаха 49 места, а републиканците - двама повече, сега обаче републиканците взеха 51 на сто от местата. Но Камарата на представителите, в която има 435 места, беше преизбрана напълно. Преди изборите 235 места принадлежаха на републиканците, 193 - на демократите, при сегашните избори демократите водят републикаците, но с малка разлика – 174 срещу 168 места.

Тръмп многократно заяви, че тези избори са референдум по отношение на неговото управление. За да спечели избирателите, където републиканските позиции са най-уязвими, той пътува до различни щати.

Тръмп твърди, че демократите искат да унищожат американската икономика "Републиканците създават работни места, демократите са гангстерски банди", казваше пред избиратели американският президент. По думите му при управление на демократите обществото го очаква увеличение на престъпността и връщане на Америка към хаос.

Тръмп обвинявава предишната администрация и в "насърчаване на незаконната миграция".

Тази предизборна кампания влезе в американската история като една от най-мръсните и най-скъпите. Според изчисленията на НПО "Център за отговорна политика" бюджетът е надхвърлил пет милиарда долара, като повечето от тях са дарения, събрани от демократи. Милиардерът Майкъл Блумбърг отдели над 100 млн. долара, за да подкрепи Демократическата партия.

По време на предизборната кампания нито един ден не премина без скандал. Един от основните политически конфликти бе назначаването на в американския Върховен съд на адвокат Брет Кавано. След като Тръмп предложи тази кандидатура, Кавано бе обвинен в сексуален тормоз от преди тридесет години.
Въпреки протестите, кандидатурата беше одобрена, което допринесе за още по-голямо разделение в обществото и партийните редици.

Няколко седмици преди гласуването, ФБР и Тайните служби на САЩ прихванаха тринайсет плика с бомби, насочени към Хилари Клинтън, Барак Обама, бившия директор на ЦРУ Джон Бренан и някои други политици, бизнесмени и актьори, предимно републиканци. Една от бомбите бе предназначена за телевизията CNN. По-късно се оказа, че бомбите са изпратени от активен поддръжник на Тръм.

Друг тест за президента в навечерието на изборите беше керванът от мигранти от Централна Америка, които пристигнаха до американската граница с надеждата да получат статут на бежанец. Тръмп каза, че в тази група има "много членове на банди и някои много опасни хора" и обеща да реагират с тежки мерки, като изпрати до границата около 15 хиляди войници. Някои го обвиниха, че подбужда омраза към мигрантите, други го наричат ​​"защитник на нацията".
Освен това на тези избори бяха регистрирани рекорден брой кандидати жени. 53 жени се опитаха да стигнат до Сената, което е с 13 повече от предишната кампания за 2016 г. 476 жени се кандидатираха за Камарата на представителите - два пъти повече от 2016 г.