София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кой Отбор Ще Грабне Големия Трофей От Шампионска Лига Този Сезон?

Футболни страсти и печеливши фаворити

5 годиниСпортни 15 Боряна Райчева

 
 
Снимка: Официална страница на УЕФА Шампионска Лига във Facebook
 
С началото на всеки нов футболен сезон, било той на место или международно ниво, очакванията и футболните страсти винаги са на максимално равнище. Говорейки за футболни турнири обаче, няма как да пропуснем най-комерсиалния такъв в Европа, а именно турнира на Шампионска Лига.
 
По традиция, всяка година 32 отбора взимат участие в най-титулуван футболен турнир на стария континент, като през последните няколко години успяхме да видим и българско участие в две от изданията на ШЛ, благодарение на амбициозния тим на Лудогорец. Но ако става дума за клубове с амбиции за спечелване на турнира, то определено има няколко главни заподозрени.
 
Разбира се, действащия шампион на турнира Реал Мадрид отновно е един от главните фаворити за голямата титла. Нека не забравяме, че през изминалото издание на турнира именно белия балет, тогава все още начело с Кристиано Роналдо в своите редици, успя да завоюва своята трета поредна и общо тринайста титла от Шампионска Лига.
 
Това естествено е абсолютен рекорд, от всяка гледна точка. И макар вече португалската мегазвезда да не е футболист на Реал, то сплотеността на и отборните качества на колектива ръководен от Юлен Лопетеги ще са основната движеща сила на отбора този сезон. Факта, че втория отбор по-най много спечелени титли в ШЛ, тима на Милан със своите 7 купи е далеч от уникалните 13 спечелени трофея в сметката на мадридчани, което говори достатъчно за класата на Реал.
 
Всъщност обаче, очакванията за този сезон в най-комерсиалния футболен турнир са, че отбора на Ман Сити има най-голям шанс за краен успех. Коефициента на сините от Манчестър за триумф в ШЛ е оценен на 5.00, както показват футболните залози . За справка, действащия шампион на турнира Реал Мадрид е с коефициент за краен успех от 8.00, което говори за не малко преимущества на Сити в този аспект.
 
Макар и със сериозни амбиции, все пак тима на Манчестър Сити няма нито една спечелена титла от Шампионска Лига или дори Лига Европа в своята история. Най-доброто постижение на гражданите в турнира си остава полуфинала, който те играха преди две години, загубен от Реал Мадрид с минималната разлика в общия резултат от 0:1.
 
Говорейки за английски отбори, няма как да подминем възродения Ливърпул воден от Юрген Клоп. От какво германския специалист застана начело на мърсисайдци през 2015-та година, Пул започна своя стремглав поход нагоре. Само до преди няколко месеца червените от града на Бийтълс играха финал в най-комерсиалния европейски клубен футболен турнир, загубен злощастно с 1:3 от Реал Мадрид, най-вече заради нелепи вратарски грешки.
 
Това бе уникално постижение за възродения Пул, който за последно спечели ШЛ през вече далечната 2005-та година, когато великия Стивън Джерард вдигна трофея. Към момента сезона на отбора воден от Юрген Клоп се намира в срахотна форма, като Ливърпул са сочени за едни от фаворитите в турнира през настоящия сезон.
 
Дали ще видим евентуален нов финал между Реал Мадрид и Ливърпул или пък отбори, като Манчестър Сити и Барселона ще се доберат до нещо значимо през този сезон, предстои да разберем в идните месеци. За никой не е тайна, че Шампионска Лига е турнир, който събира най-добрите футболисти в света, предоставяйки незабравими футболни моменти, а понякога и големи изненади.