София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кои са най-големите библиотеки в света?

За дворците на книгите и тяхното богатство

8 годиниЛюбопитно 16 Боряна Райчева

Искало ли Ви се е да посетите най-големите домове на книги в света? Питали ли сте къде се намират най-масивните библиотеки? Сега ще ви покажем някои от най-необятните храмове на писаното слово – там, където богатството на науката никога не свършва.

Най-голямата библиотека в света се намира във Великобритания. Тя получава копие от всяко публикувано произведение в Кралството и Ирландия. Съдържа в себе си 170 млн. книги от различни страни и на разнообразни езици. Помещава както хартиени, така и дигитални формати на писано слово.

Библиотеката на Конгреса в американската столица Вашингтон е второто в света най-голямо помещение за книги. Тя е най-старата федерална културна институция в САЩ. Библиотеката се помещава в три сгради в Капитолия. Тя има най-голямото богатство на колекции от книги.

Националната библиотека в Канада притежава 20 млн. заглавия. Съдържа архивните документи на правителството в страната и 24 млн. фотографии. В нея се намира и пианото на известния канадски музикант Глен Гулд.

Нюйоркската обществена библиотека е четвъртата най-голяма библиотека в света. Разполага с 53 млн. произведения, за които се грижат над 31 хил. души персонал. Открита е официално през 19 в. За да се превърне в нацонално и световно богатство на книги, в сградата са вложени $ 9 млн.

Руската държавна библиотека заема пето място в света по големина. Намира се в Москва и съдържа 42 млн. заглавия, сред които 17 млн. на книжен формат. Още с основаването си през 18 в. получава правото на копие от всяко издание в страната. Разполага с рафтове за книги с дължина 275 км. Руската национална библиотека и Централната селскостопанската библиотека, намиращи се в Санкт Петербург, също намират места сред най-масивните сгради, помещаващи писано слово от страната и света.