София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кой се грижи за бездомните в минусовите температури?

Функционират ли кризисните центрове и дали могат да работят над капацитета си

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Какво е да си навън в студа при -12 градуса? Как се оцелява на открито, без подслон и храна? По улиците има хора, за които не се сеща никои. Хора, които ние подминаваме без да ни прави впечатление, че те не са просто част от картинката, а са обикновени хора със злочеста съдба, които се нуждаят от нашата подкрепа.

Столична община отвори кризисни центрове, които да приютят бездомните хора. В центъра за настаняване на бездомни в София разполагат с 170 места за нуждаещите се, но допълват, че не връщат никого. От управата на центъра твърдят, че всяка вечер мобилни екипи на столичната община правят обходи из София, за да предложат на бедстващите хора топлина и храна – две неща, които ние не оценяме толкова много, но за нуждаещите се са всичко.

Центърът за временно настаняване в Бургас е пълен, но от там уверяват, че вече няма и чак толкова много хора, които да търсят помощ. За последните 24 часа в Бургас само един човек е потърсил подслон в центъра за временно настаняване. Макар и да разполагат само с 30 легла, от там ни гарантират, че са подготвени да приемат още желаещи хора, и ни припомнят, че неведнъж са работили над капацитета си.

Въпреки минусовите температури по улиците все още има и бездомни, които отказват помощ и подслон. Нека да ги убедим, че в държавата все още има институции, които мислят за тях, ако не винаги, то поне в студеното време.