София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой ще бъде следващият президент на Франция?

Първи тур на изборите в страната

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес Франция избира своя нов президент. В страната се провежда първи тур на изборите, които се превърнаха в най-скандалните и непредсказуеми от десетилетия. За първи път в историята на Петата република от 1958 година, реални шансове да стигнат до втори тур имат четирима претенденти.

Битката за високия държавен пост се води между 11 кандидати, които медиите разделиха на две условни групи: лидери и аутсайдери. В първата са представителите на политическата вълна, основателят на движение „Напред“ Еманюел Макрон, лидерът на десния Национален фронт Марин льо Пен, кандидатът на дясноцентристката партия на „Републиканците“ Франсоа Фийон, лидерът на Лявата партия с крайно леви възгледи Жан - Люк Меланшон и представителят на управляващата Социалистическа партия Беноа Амон.

Еманюел Макрон гласува в 10:30 часа сутринта. Той пристигна в избирателната секция в Льо Тук в региона О-де-Франс, придружаван от съпругата си Бриджит. Макрон се нареди на опашката, за да вземе бюлетина като останалите избиратели. Той беше е строг костюм, светла риза и тъмна вратовръзка, а съпругата му беше със синьо палто и пуловер в същия цвят.

Другата претендентка Марин льо Пен гласува в Енен-Бомон в департамента Па-дьо-Кале в северна Франция. Льо Пен пристигна облечена в тъмен костюм с панталон и в добро настроение, тя се усмихна приветливо на всички наоколо и позира на фотографите. На ревера й имаше значка във вид на синя роза – символ на избирателната й кампания.

Републиканецът Франсоа Фийон гласува в кметството на 7-и район в Париж. Съпругата му Пенелоп гласува отделно в департамента Сарта. Фийон също се нареди на опашката, докато изчака реда си. Той беше в строг костюм.

Последен от четиримата фаворити за поста гласува Жан-Люк Меланшон. Докато чакаше реда си той си направи селфи и поговори с избирателите.

„Малките“ кандидати, както ги определи пресата по-скоро отбиват номера, едва ли някой от тях ще успее да получи повече от 3%-5%. Това са представителят на партията „Стани, Франция“ Никола Дюпон – Енян, кандидатът от крайнолявата партия „Работническа борба“ Натали Арто, лидерът на Нова антикапиталистическа партия Филип Путу, основателят на партията „Солидарност и прогрес“ Жак Шеминад, депутатът центрист Жан Ласал и лидерът на Народнорепубликански съюз Франсоа Аселино.

Президентските избори в Петата република се провеждат за 11-и път. Държавният глава се избира веднъж на пет години във всеобщ пряк и таен вот. В изборите могат да участват граждани на възраст над 18 години. Избирателите са около 47 милиона. На заеманата към момента длъжност от Франсоа Оланд са заставали Шарл де Гол, Жорж Помпиду, Валери Жискар д‘Естен, Франсоа Митеран, Жак Ширак и Никола Саркози.

Изборите се провеждат в два тура. По закон кандидатът, събрал повече от 50% от гласовете ще бъде обявен веднага за победител. Въпреки, че според прогнозите и оценките, държавен глава ще бъде избран на втори тур, който ще се проведе на 7-и май.

Избирателните секции отварят в 08.00 и затварят в 19.00 в по-голямата част от територията на страната, а в големите градове изборният ден продължава до 20.00 часа.