София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Къщата на Яворов отново на търг

Държавата и Столична община няма да участват в наддаването

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пореден опит да продажба на един от най-значимите паметници на културата в столицата. Масивната къщата на големия български поет и революционер Пейо Яворов, намираща се на софийската улица "Раковски" 136 е обявена за втори път за публична продан, това става ясно от обявата, качена на страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители.
 
Посочената там цена е 1 465 882 лева, а денят за публичния търг е 21-ви януари. Припомняме, че това е втори опит за продажба на недвижимия имот. Първият такъв се случи през миналия ноември, като тогава обявената цена беше в размер на  1.6 милиона лева и съгласно закона, сега  тя е намалена с 10%. 
 
Върху  емблематичния имот, в който Яворов и неговата съпруга Лора Каравелова прекарват последните няколко години от живота си, има редица тежести, между които някалко ипотеки. 
 
Къщата се продава по изпълнително дело, а като собственик към момента е записан едноличен търговец "Дом Яворов" ЕООД. Разгърнатата застроена площ на имота е 397 квадратни метра, а целият парцел е с площ от 314 квадратни метра.
 
Пред телевизия "Евроком" от Столична община обясниха, че в момента тече дело, свързано със спор за собствеността на имота, заседанието, за което е насочено за началото на февруари.  Нито Столична община, нито представители на държавата ще  вземат участие  като потенциални  купувачи на имота на предстояща публична продан, като според пресцентъра на общината, търгът и този път ще бъде отменен, поради липса на желаещи да наддават в него. Оттам са убедени, че никой не би купил къща, чиято собственост не е напълно  изяснена и която към момента функционера като  музей.
 
Припомняме, че след дълъг период, в който Яворовата къща тънеше в разруха, преди малко повече от година тя беше основно ремонтирана и отвори врати за всички, желаещи да се докоснат до живота на поета и неговата любима.
 
Като решение на проблема с имота от Столична община виждат, след като се изясни собствеността, държавата да я закупи и да я остави на грижите на общината.