София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой ще поеме разходите по ядреното разоръжаване на КНДР?

Абе обяви, че е рано да се говори по този въпрос

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе вярва, че сега е изключително важно да се постигне напредък по въпроса за ядреното разоръжаване на КНДР и да не се обсъжда кой ще поеме разходите за тази операция. Той каза това във вторник, говорейки на среща на правителствения комитет на горната камара на парламента.

"Япония вече обяви, че е готова да поеме част от разходите, но ние не сме на етап, където трябва да обсъдим това",  каза той, цитиран от канал на NHK . "На първо място всички държави трябва да се обединим и заедно да насърчим осъществяването на пълно и необратимо ядрено разоръжаване на Северна Корея", добави той.

По повод интересът на чуждустранни компани към развитие на природните ресурси на КНДР в случай на отмяна на санкциите срещу Пхенян, Абе заяви, че "според някои източници, такъв  интерес проявяват в Русия и Китай, но тези страни също спазват санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, които забраняват да се изнасят оттам основните типове природни ресурси "

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен ун проведоха първата си среща в Сингапур на 12 юни. В резултат на това беше подписан документ, в който Пхенян подкрепи пълната денуклеаризация на Корейския полуостров в замяна на гаранции за сигурност от Вашингтон.

Абе преди това заяви, че правителството му е готово да поеме разходите за изпращане на експертна мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в КНДР, за да започне процесът на ограничаване на ядрената програма на Пхенян. Освен това, според агенция Kyodo , правителството на Япония нотифицира САЩ, че е готово да изпрати своите експерти в КНДР, за да предоставят експертна подкрепа за процеса на ядрено разоръжаване.