София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой запали крана на НДК?

Според СДВР се работи по версия охранителят да е замесен

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Кранът, който демонтираше паметника „1300 години България“ от пространството пред НДК, беше подпален вчера късно вечертта. Той е напълно унищожен заедно с цялата командна система, затова ще бъде заменен с друг. „Бях иззети камерите от общинска полиция, но на тях не установихме мятането на коктейла „Молотов“ . Това наложи извършване на повторен оглед, за да можем да изясним причината за запалването“, коментира Ивайло Иванов, директор СДВР. Той заяви, че за сега се отхвърля версията за бутилка, която да е хвърлена от външната страна на огражденията. „Работим по версията, че извършителят е бил вътре. От записите на камерите не се вижда нищо, но за сега пазачът на монумента може да е съпричастен към палежа", коментира Иванов.
Директорът на СДВР допълни, че охранителят е поддал сигнал на телефона 112 малко след като на спешния телефон е получен такъв сигнал, но от очевидци. Охранителят е привикан като свидетел, а до този момент няма заподозряни по случая.

Другите версии са за вандализъм или че случаят е свързан с някои от протестиращите срещу демонтажа на паметника.


Назначена е денонощна полицейска охрана до окончателния демонтаж на паметника „1300 години България“.

Демонтирането на релефните фигури от паметника „1300 години България“ трябваше да приключи по график до 30 юни, но работата ще се забави със седмица заради палежа на крана. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че очевидно палежът е умишлен.