София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Коктейли Молотов обстрелваха синагога в Швеция

Свързват нападението с протестите в Ерусалим

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Група маскирани мъже хвърляха запалителни бомби срещу синагога в шведския град Гьотеборг. Това съобщава вестник "Експресен", цитиран от ДПА. Инцидентът е станал вчера, по време на празненство на младежи в синагогата. Вътре е имало около 30 души.

Пламъците не успели да се разпространят, защото по това време валял дъжд. Участниците в празненството се укрили в подземието на синагогата. Няма пострадали. Служителите на реда са отцепили мястото на инцидента. Вестникът отбелязва, че полицията няма заподозрени все още, а тя иска от обществеността да посочи възможните виновници.

"Ние знаем само, че срещу синагогата са хвърлени няколко коктейли Молотов. В бутилката е имало бензин, " казаха от градската полиция.

Ръководителят на еврейската асамблея на Гьотеборг Алан Стуцински не изключва възможността, че инцидентът може да бъде свързан с влошаване на ситуацията в Ерусалим. Нападението стана в деня, когато в столицата Стокхолм се проведе протестна демонстрация срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. По време на протеста беше изгорено израелско знаме.