София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Коледната ваканция на депутатите свърши

С кворум от 176 народни представители започна шестата сесия на 44-то Народно събрание

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Край на коледната ваканция на депутатите. Днес те се връщат на работа след 20-дневна почивка. С кворум от 176 народни представители започна шестата сесия на 44-то Народно събрание.

Преди началото на заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви пред депутатите, че през 2019 година предстоят избори, а от тях зависи да превърнат вота в оспорвано спортменско състезание.

„Уважаеми народни представители, честита новата 2019 г. Нека в началото на годината си пожелаем тя да бъде ползотворна и успешна. Нека се стремим през тази година всички наши усилия и действия да бъдат градивни, конструктивни и дейността ни общополезна, водена от съзнанието за високата ни отговорност пред българските граждани. През тази година в страната ни ще се поведат избори за представители на Европейския парламент и за местната власт. Всичко това предполага политическо говорене и партийно противопоставяне, но от нас, хората в тази зала, зависи да превърнем вота не в повод за очернянане на опонента, и за принизяване на постигнатото, а в оспорвано спортсменско състезание“, каза Караянчева. По думите ѝ трябва да има ясни политически послания. Караянчева припомни думите на Петко Каравелов, че „взаимните обвинения нямат място тук“.

В редовния петъчен парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министрите Нено Димов, Красимир Вълчев, Кирил Ананиев и Теменужка Петкова.