София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Колко ще ни струва парното и тока през студените месеци?

Експерти прогнозират с до 20% по-високи сметки

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

С до 20% скачат сметките за ток и парно, а причината е студеното време. Сметките за потребление са свързани не с цената, а с количеството енергия, което използваме, заяви в сутрешния блок на Нова тв енергийният експерт Атанас Тасев. Според експерта само с 1 градус по-ниски температури увеличават средното потреблението на енергия с 3%.

„Само с един градус понижение в сравнение с предишната година увеличава с 3% сметките за електроенергия. Всеки може предварително да си направи изчисленията. Очакват ни с около 15-20% по-високи сметки спрямо същия месец на предходната година. Става въпрос за "Топлофикация"и електроразпределителните дружества. Разбира се, това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества, заяви Тасев.

Еленко Божков, бивш член на КЕВР,прогнозира и ново поскъпване на тока за бита през април.

"Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита. Очаквам сериозно увеличение. Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо 3 пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита”, обясни Божков.

Рязкото поскъпване може да е факт от 1 април.