София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Колко ще струват изтребителите

Комисията в парламента препоръча процедурата да не почва отначало

6 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Парламентарната комисия, проучваща офертите за нови самолети за бойната авиация, ще препоръча на Министерството на отбраната процедурата да не започва от самото начало, а да продължи оттам, докъдето са стигнали експертите. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на комисията Емил Христов.

Той посочи, че финансовата рамка на проекта е увеличена двойно и това трябва да се има предвид, когато се конкретизират детйлите.

Премиерът Борисов и президентът Радев влязоха в спор за купуването на самолетите, като държавният глава коментира, че министър-председателят е бил подведен от „глупави становища“ на своите съветници.

Според премиера не бива да се бърза с купуването на самолетите, а трябва да се договорят финансови условия, които да позволят на правителството да има пари и за другите си проекти.

В сряда главният секретар на президента Радев полковник Димитър Стоянов каза, че първият транш за 8-9 изтребителя ще е за милиард и половина лева, но ако се купят 16 самолета, сумата няма да е 3 милиарда, а доста по-ниска.