София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Командоси подкрепиха протестите във Войводиново

Пети пореден протест срещу ромската престъпност

пропускане
5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Още един голям протест се проведе в пловдивското село Войводиново. Този път в него се включиха бивши и действащи командоси от 68-ма бригада специални сили, откъдето е битият военен.

Жандармерия има във всяка улица на селото, обградена е и ромската махала.

С българския химн и минута мълчание в памет на загиналите българи при престъпления започна протеста. Дойдоха стотици хора от цялата страна, за да вдъхнат кураж на нападнатия командос. Бивши и настоящи парашутисти от 68-ма бригада „Специални сили“, военни от различни поделения, поискаха твърда ръка срещу престъпността, която се шири във всяко българско село.

„Нашата цел е не да предизвикаме сътресения в българското общество, народът ни е прекалено изтерзан, нашата цел е да покажем, че българският народ желае да живее в в мир и разбирателство с всички етнически групи”, заяви ген. Димитър Шивиков – бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Хората от ромската махала, които останаха на улицата след като багерите събориха постройките им, искат строго наказание за младежите, пребили командоса.

Общината още не е решила какво ще се случи с терена след като се разчисти, но от местната управа са категорични, че няма да допуснат нови строежи.

„След изпразване на парцела, освобождаване, той фигурира в общински списък за продажба, ако се продава-продава. Ако не се продава, ще се ползва за озеленяване”, обясни кметът на село Войводиново – Димитър Тосев.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов от записите от близка видеокамера става ясно,че командосът не отива с намерение да се бие.

Във Войводиново роми пребиха ефрейтор Валентин Димов. Той се лекува, а извършителите са задържани. Повечето постройки в ромската махала се оказаха незаконни и държавата започна да ги събаря. Случаят за пореден път стана повод за политически престрелки и обвинения.