София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Комерсант":Турски поток-през България

Първи реакции преди официалното "да"

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници.
 „Газпром“ възнамерява да започне доставките през „Турски поток“ за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. По същество, това е маршрутът на „Южен поток“, коментират още руското  издание "Комерсант".
 
От министерството на енергетиката заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна за такова решение на "Газпром".
Заместник-енергийният министър Красимир Първанов коментира, че това решение на "Газпром", обявено от руските медии вероятно в най-скоро време ще ни бъде официално съобщено. По думите му новината е добра за страната ни, като до последно не е било ясно дали втората тръба ще е през България, тъй  като Гърция е настоявала потокът да минава през нейнта територия.
 
Не закъсняха и реакциите в парламента. Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков приветства решението на "Газпром".
 
От ДПС заявиха, че чакат потвърждение, но ако информацията е вярна, това е добра новина за България.
 
Стойността на проектите по удължаване на мрежата ще струват $1,63 милиарда, изчислява изданието още "Комерсант". Операторите в Унгария, Словакия и Австрия вече проведоха аукциони за запазване на капацитет от октомври 2022 г. за 7 години. 
 
Според източници на изданието "Газпром" има намерение да запази целия обем. Втората линия, през която ще идват доставките за Балканите, ще бъде натоварена само частично през 2020 г. и ще се използва за доставки до България, Гърция и Сърбия. 
 
Тя ще достигне пълен капацитет през 2022 г. Все още не е ясно как ще бъдат извършвани доставките до Гърция, но вероятно това ще се случва през България.