София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Комерсант":Турски поток ще минава през България

Очаква се доставките за страната ни да започнат през 2020 г.

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

"От 2020 г. "Газпром" започва доставки на природен газ за България и Сърбия през "Турски поток", съобщава руското издание "Комерсант".
Това  напрактика означава, че вече е определено в коя посока ще продължава втората тръба за пренос към Югоизточна и Централна Европа, която в момента се довършва в Черно море.
 
Алтернативата беше тя да  минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул руският президент  Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.
 
„Газпром“ възнамерява да започне доставките през „Турски поток“ за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. По същество, това е маршрутът на „Южен поток“, коментират още от "Газпром", цитирани от "Комерсант".
 
Изданието допълва, че ще се строи нов газопровод на българска територия с дължина почти 500 км и ще се използва част от съществуващата мрежа, но за пренос не от Украйна към Турция, а в обратната посока. 
 
От турската граница газът трябва да се движи на север до станция "Нова Провадия", която тепърва ще се изгражда. Нова станция "Расово" за поддържане на налягането ще има и до границата със Сърбия, където газопроводът ще влиза в Сърбия в района на Зайчар. Експерти коментират, че  този маршрут е почти повторение на маршрута на "Южен поток", от който Русия се отказа пред 2014 г.