София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Коми: Несъмнено Русия се е намесила в изборния процес в САЩ през 2016 г

Той заяви, че Тръмп не е искал от него да спре разследването

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми заяви пред сенатската комисия по разузнаването, че несъмнено Русия се е намесила в изборния процес в САЩ през 2016 г. Той добави, че Първата информация за кибератаки, свързани с Русия, коята е получил е в края на лятото на 2015-а. Коми заяви, че не е негова работа да определя дали държавният глава се е опитал да възпрепятства правосъдието във връзка с предполагаемата намеса на Русия в президентските избори.  „Президентът Тръмп  поиска от мен да спра разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, но не е искал от мен да спра разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. „, коментира Коми. По време на изслушването Коми обвини администрацията на президента, че са го опозорили и са разпространили лъжи за ФБР. Той заяви, че отправените от Тръмп обвинения, че ФБР е в хаос и е зле ръководено са "чисто и просто лъжи". Коми каза пред комисията по разузнаване на Сената, че е останал объркан от уволнението си миналия месец и променящите се обяснения на президента за причините да вземе това решение.

След изслушването на Коми се очаква да има доста повече светлина относно това дали Доналд Тръмп ще изкара пълен мандат като президент на Съединените щати. Показанията на бившия шеф на ФБР са ключови, защото процедура по импийчмънт срещу президента на САЩ може да бъде стартирана заради обвинение в престъпление.

Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс оспори твърденията на бившия директор на ФБР, че президентската администрация е разпространила "чисто и просто лъжи" по негов адрес и го е оклеветила, предаде Асошиейтед прес.
"Със сигурност мога да кажа, че президентът не е лъжец", заяви лаконично тя. Сандърс даде да се разбере, че Тръмп е ангажиран с това изборите в Съединените щати да бъдат честни и защитени от външна намеса, предаде Ройтерс.
Личният адвокат на Тръмп обвини бившия шеф на ФБР за "неупълномощено разкриване" на "поверителни комуникации" с президента. Касовиц подчерта, че продължава "селективното и незаконно изтичане на класифицирана информация" и че сега Коми е признал, че е извършил това.