София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Комисията за ЧЕЗ: Изискаваме данни от чешките ни колеги за сделката

Следващото заседание ще присъстват ДАНС и ДАР

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ се събра за първи път, за да даде яснота по скандалната сделка за закупуването на българските активи на електроразпределителното дружество.

С кворум от 12 народни представители започна заседнието.

Родните ДАНС и ДАР да изискат данни от чешките си колеги за сделката ЧЕЗ. Този въпрос разискваха депутатите членове на временната комисия по сделката ЧЕЗ на първото си заседание.

Кой стои зад "Инерком", тази информация иска Валентин Николов от ГЕРБ. Той иска отговор ще бъдат ли запазени работните места в ЧЕЗ. Освен това според него чешката компания трябва да предостави изискванията си за кандидат-купувачите на активите й у нас и към средствата, които ще платят.

И Таско Ерменков иска отговор кой купува ЧЕЗ. Родните служби пак ще докладват пред комисията. Сега въпросите щелида са по-конкретни.

Председателят на Временната комисия Жельо Бойчев заяви, че е редно да се направи запитване до министър-председателя за решението за участие на държавата в сделката с ЧЕЗ. Той пожела и информация за текущото състояние на арбитражно международно дело, което води страната ни с ЧЕЗ. На следващото заседание на Комисията ще бъдат поканени членове на ДАНС, ДАР и Министерството на финансите. „Предвид информацията, която бе предоставена от министър-председателя в секретното деловодство, където ставаше ясно кои са институциите, които имат отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на тази сделка, ще поканим българските служби за сигурност да дадат отговор“, заяви Бойчев.

Той добави, че Комисията очаква да получи отговори на редица въпроси, касаещи евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ в България. Те искат да знаят какво е финансирането и какъв е произходът на средствата. Комисията зададе и друг въпрос: каква е работата на българските институции и на регулаторите в целия процес.

„Виждам, че се получава разминаване в тяхната работа и в крайна сметка въпросът е как ще бъде гарантирана сигурността на електроснабдяването на българските граждани“, обясни Бойчев.

От думите му стана ясно, че ще се наложи и собственика на дружеството, което иска да купи бизнеса на ЧЕЗ в България-Гинка Върбакова да присъства на заседание на Комисията, за да бъде изслушана.