София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Комисията за ЧЕЗ проверява фирмите на Върбакови

Депутатите искат удължаване работа на комисията

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Депутатите от временната парламентарна комисия за ЧЕЗ ще искат удължаване на работата й с още месец. Според председателя на комисията Жельо Бойчев, който представи резулатите от работата й до момента, необходим е отговор от институциите на редица важни въпроси по сделката.

От прокуратурата е поискана информация за всички 25 фирми в който участват Гинка Върбакова и съпругът ѝ, както и справка за разследвания за убийство Никола Молчан, за когото стана ясно, че е участвал като преводач на разговорите в Прага между „Инерком” и ЧЕЗ.

Комисията е изпратила писмо и до ЧЕЗ в Чехия, „в което молим да ни информират кога и с кого са водени разговори, както и какви са били условията към потенциалните купувачи“, обясни Бойчев.

За да се уточнят детайлите на финансирането на сделката между „Инерком” и ЧЕЗ, е изискана информация и от всички български банки, за които изтече информация – впоследствие опровергана, че ще финансират сделката.

Според председателя на комисията Жельо Бойчев, ако банките не върнат отговори, които съдържат информация по същество, ще се търси съдействие от банковия надзор на БНБ.