София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Концесията на летище София отива на прокурор

БСП внесе сигнал до Сотир Цацаров за спиране на продажбата

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

БСП внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за спирането на концесията на Летище София, защото летището е обект от значение за националната ни сигурност. Според социалистите, продажбата се прави в нарушение на закона. Депутатът от БСП Елена Йончева припомни, че според чл. 24 от Закона за концесиите не се допуска концесия, при опасност за националната сифурност на страната.

С постановление на Министерски съвет от 2009 година Летище София е обект, включен в списъка на обектите от значение за националната сигурност на България. За разлика от другите летища, то е най-голямото в страната е и е част от тази критична инфраструктура.

"Летище София е 100% държавна собственост. Освен това миналата година са минали 6,5 млн. пътници, то е на печалба, а се отдава на концесия. В конкретния случай то не се продава, а подарява", подчерта пред журналисти Филип Попов от БСП.

Върховенството на закона в една правова държава трябва да се спазва, заявиха от БСП и припомниха, че миналата година концесията на летището е била спряна от служебното правителстелство, защото е имало опасения, че е застрашена националната сигурност на страната. “Имаме законовото и морелното право да искаме спирането на тази концесия и очакваме българската прокуратура да си свърши работата“, каза депутатът от левицата Елена Йончева.