София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Концесията за Банско поскъпва почти двойно

Според министър Нено Димов шанс за втори лифт има

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Почти двойно ще бъде увеличена концесионната такса за концесионера на ски зоната в Банско. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той обаче не се ангажира с конкретна сума, тъй като според него таксата ще бъде изчислявана на базата на приходите.

В понеделник се състоя среща, посветена на разширяването на ски зоната и изграждането на втори лифт. Срещата беше бойкотирана от екологичните организации, а присъстващите предимно представители на държавни институции и на фирми в туризма се обединиха около идеята, че втори лифт на Банско е необходим.

„Всички министри, които присъстваха на общественото обсъждане заявиха, че това е перспективата. От екологична гледна точка е много по-чисто да имаме електрическо придвижване, отколкото с коли. Това е много по-добро екологично решение", коментира Димов.

Той беше подкрепен и от министрите на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев.

Министърът отново подчерта, че при строителството на втори лифт няма да се строи нищо, освен необходимата инфраструктура.

"Външната граница остава непроменена. Вътрешно, каквото и да се иска да се прави, не може, защото те са само инвестиционни намерения. Но това не е свързано с концесията. Дори този план за управление не дава право на сеч, строежи“, каза още Нено Димов.