София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Конституцията на България на 27

Президентът Радев изпрати проздравителен адрес по случая

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес по случай 27-годишнината от приемането на Конституцията на Република България.

„Погледнато от дистанцията на времето, за скромните си 139 години българският конституционализъм има своите постижения, но и неуспехи. Въпреки това, макар и трудно, конституционното съзнание бе съхранено.

Днес, повече от всякога, сме призвани да отстояваме демократичната, правова и социална държава, която често е поставяна на изпитание“, пише в позравителния адрес на Радев, произнесен на Конференцията, посветена на 27-годишнината от приемането на Конституцията на Република България.

Държавният глава подчертава, че подписаната на 12 юли 1991 година българска Конституция въплъщава най-високите постижения на модерния конституционализъм - закрилата на основните права и правовата държава, разделението на властите, контрола за конституционност.

„Наложителните „поправки“, произтичащи от непосредственото действие на правото на Европейския съюз, доказаха, че целта да бъдем пълноправна част от модерна Европа преминава през зачитането на националната ни идентичност и гарантирането на върховенството на конституцията“, казва още българският президент.

Той изразява увереност, че за да постигнем просперитет, „трябва заедно да защитаваме справедливостта, да зачитаме правата и свободите на личността, да пазим Конституцията си“. 

Българската конституция е гласувана от VII Велико народно събрание. От общо 400 депутати, върходният закон е подписан от 313 народни представители. Конституцията влиза в сила на следващия ден след гласуването, 13 юли, а Великото народно събрание се разпуска и продължава своята работа като Обикновено Народно събрание.