София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Конституционният съд гледа 5 дела

Две са по сигнал на БСП, едно – на Мая Манолова

6 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Конституционният съд  гледа пет дела, сред които и това за оставката на депутата от ГЕРБ - Делян Добрев. Съдът допусна разглеждането по същество на казуса, за който беше сезиран от  БСП.

През октомври Делян Добрев подаде оставка като депутат, но тя беше отхвърлена от мнозинството в Народното събрание.

Миналата седмица стана известно, че в края на 2017 година депутатът от ГЕРБ е оттеглил оставката си.

От БСП настояват КС дa пpeĸpaти пълнoмoщиятa нa Дoбpeв, зaщoтo пapлaмeнтът e нямaл пpaвoмoщия дa oтxвъpля зaявлeниeтo мy зa нaпycĸaнe нa Hapoднoтo cъбpaниe.

Съдът ще разгледа и искането на Върховния касационен съд за обявяване на противоконституционност на текстовете от Наказателно - процесуалния кодекс, с които делата за корупция и още 40 престъпления бяха прехвърлени от Софийския градски в специализирания съд.

В дневния ред на КС е включено и делото, образувано по искане на пленума на Върховния административен съд дали Конституцията ги задължава да разглеждат като първа инстанция делата срещу актове на Министерски съвет и министрите.

Другите две дела са по сигнал на омбудсманката Мая Манолова за разпоредба в Кодекса на труда, която позволява на работодателите да не изплащат пълния размер на заплатата, и отново по искане на БСП за противоконституционност на текстове от Закона за ползване на земеделските земи.