София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Конституционният съд отхвърли иска на Омбудсмана

Гражданите не могат да обжалват цената на тока, парното и водата

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова, внесено на 19-ти март, с което тя настояваше да бъде променен текст от Закона за енергетиката, който не позволява гражданите да обжалват цените на тока, водата и парното. 
 
Според Манолова   разпоредба  не е в съответствие с европейското законодателство, което гарантира  възможността за обжалване  пред независим орган. Решението на Конституционният съд  е подписано с особено мнение от съдиите Георги Ангелов и Филип Димитров.
Вчера Манолова обяви и че е поискала и среща със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова, заради решението на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) за повишаване цените на парното и тока.
 
Припомняме, че от 1-ви юли  цената на електрическата енергия поскъпна с 2.03%, а на топлинната - със 7.33%. Според  омбудсмана поскъпването ще засегне милион и 200 хиляди души или за 600 000 домакинства.