София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Контрапротест на хора с увреждания

Палатков лагер и в Пловдив, но срещу закона на Манолова

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Десетки хора с увреждания  се събраха по-рано днес пред общината в Пловдив на контрапротест. Недоволните, организирани от неправителствени организации се обявиха твърдо против проектозакона за личната помощ. Те разпънаха палатките си пред сградата на общината в града  и обявиха, че ще останат там до 5-ти август. В протеста им се включиха хора със зрителни и слухови проблеми, както и малките хора.
 
Припомняме, че текстът на  Закона за личната помощ е плод на съвместните усилия на екипа на омбудсмана Мая Манолова и майките на деца с увреждания. Той се реализира след месеци наред протести на родителите на болни деца.
 
Според контрапротестиращите обаче законопроектът не цели решаването на проблема за всички засегнати, а води до разделяне на хората с увреждания. Организаторите на недоволството  бяха категорични, че действията им ще се разрастват и са готови на протест и в София, ако не бъдат чути.
 
В протеста им се включиха лица със зрителни и слухови проблеми, както и малките хора. Според тях новият Закон за личната помощ, представен от омбудсмана Мая Манолова разделя и противопоставя хората с увреждания.