София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Корнелия Нинова предизвика Борисов на „президентски дуел“

Кънев в отговор на премиера: Ще има предсрочни избори дори ГЕРБ да спечелят наесен

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Двете имена, споменати от Борисов тази сутрин по темата за президентския вот, му отговориха задочно чрез медиите.
Първи с реакция излезе лидерът на ДСБ – Радан Кънев. По негови думи дори ГЕРБ да не спечелят президентските избори, предсрочен парламентарен вот ще има, тъй като по негови думи управлението не се справя с икономиката. Кънев посочи, че е подавана ръка на Борисов няколко пъти за общ кандидат за държавен глава. Според реформаторът обаче премиерът за пореден път е показал, че се страхува от гражданска номинация.
Председателят на БСП Корнелия Нинова пък не показа страх от призива на Борисов, претендентът на левицата да е именно лидерът й. Тя отправи предизвикателство към министър-председателя с краен срок – 48 часа, в които той да обяви личната си кандидатура за вота. Ако това се случи, Нинова изрази готовност да се изправи срещу него, изисквайки от партията номинация с нейното име. Ако Борисов не го направи, лидерът на социалистите ще приеме, че той „просто дуе перки и го е страх“.