София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Корнелия Нинова: Вън мутрите от управлението на държавата

ГЕРБ обяви готовност за разговори за промяна в Конституцията

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Приватизацията е половинчато решение - мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата“. Това каза по време на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки предложението на ГЕРБ за промяна в Конституцията, с което да отпадне погасяването на наказателното преследване по давност на престъпления, свързани с приватизацията.

Тя поясни, че преходът трябва да бъде оценен и престъпленията на прехода трябва да бъдат наказани, за да се сложи край на този грабителски преход. По думите й БСП предлага на всички политически сили да се обединят около това, че няма наши, няма ваши, а който е извършил престъпление да получи възмездие за това.

ГЕРБ, от своя страна, веднага свика брифинг в отговор на нападението на БСП.
“Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер, и съм упълномощена да предам решението му. ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията”. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„След истеричната пресконференция на БСП е време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат“, посочи тя. „Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията“, заяви Десислава Атанасова. „Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъпленията“, обясни тя. „За нас е важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Очакваме да не се чака произнасяне на партиен орган, било то и Консултативен съвет, а да действаме веднага“, посочи Десислава Атанасова. „Ако Корнелия Нинова има тази воля и не се крие зад юридически приоми започваме още утре“, каза още тя.