София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Косово и Албания с общ президент?

Албанският премиер Еди Рама призова за обща външна политика

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

"Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства. А защо не един президент, като символ на национално единство, с национална политика за сигурност". Това каза албанският премиер Еди Рама по време на посещение в косовската столица Прищина.

На 17 февруари се навършиха 10 години, откакто Косово обяви едностранно независимост от Сърбия. Независимостта на бившата югославска провинция е призната от 115 държави, сред които 23 страни от ЕС, включително и България.

Сърбия отказва да признае Косово като отделна държава.

По време на пребиваването си в София в края на миналата седмица сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че за Белград е неприемливо да получава послания, че трябва да признае Косово, ако иска да бъде влезе в ЕС.

По-рано президентът Вучич също каза, че страната му няма да подкрепи пълното признаване на независимостта на Косово в замяна на членство в ЕС.