София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Косово успя

Ратифицираха споразумението за границата с Черна гора

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Парламентът на Косово успя да ратифицира споразумението за демаркация на границата с Черна гора. Опозиционното националистическо движение Самоопределение изрази съпротива и пускаха сълзотворен газ в парламента с цел проваляне на гласуването. Полицията съобщи по-късно, че седем депутати от Самоопределение са били арестувани след обиски и във връзка с газовите атаки в парламентарната зала.

 
Това бе четвъртият опит за гласуване по споразумението с Черна гора, което е подписано още през 2015 г. и вече е ратифицирано от Черна гора. Ратифицирането му е ключово условие на Европейския съюз за въвеждане на безвизов режим за косовски граждани.

Президентът на Косово заяви, че сега "Топката сега е в двора на Европейската комисия". Така той изрази надежда за край на "десетилетната изолация" на страната. А премиерът Рамуш Харадинай увери депутатите, вчера, че "това гласуване е един от най-важните въпроси за страната" и че ратификацията са споразумението не застрашава територията на Косово.
 
При последния опит гласуването все пак се състоя и за ратификацията гласуваха точно необходимият брой депутати - 80, против бяха 11, а въздържали се нямаше, предаде ТАСС. Това стана след обръщението на еврокомисаря по разширението Йоханес Хан и настоятелните призиви на посланиците на САЩ и Германия, както и на представителката на ЕС в Косово Наталия Апостолова.

В хода на дебатите Самоопределение, което разполага с 32-ма депутати, се разцепи и част от тях явно са се огънали пред натиска и са подкрепили ратификацията. Предварителните планове бяха тя да се състои на 28 февруари, когато в Косово бе високопоставена делегация на ЕС, включваща шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан. Тогава обаче много косовските депутати провалиха вота, като просто не се явиха в залата и гласуването бе отложено поради липсата на кворум.