София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Крачка напред на Закона за хората с увреждания

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания го подкрепи

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Крачка напред за Закона за хората с увреждания. След като на 9- ти октомври представителите на властта, протестиращите майки, омбудсмана и организациите на хората с увреждания успяха да се договорят за спешен план за действие, вчера беше направена първата стъпка. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания го подкрепи вчера Закона за хората с увреждания.
 
Целта е, той да измине по най-бързия начин пътя си до Народното събрание и на 19-ти октомври да бъде внесен в комплект с този за личната помощ.
През следващата седмица предстои проектът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет.
 
"Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че законопроектът е първа стъпка към реформата на политиките на хората с увреждания, която ще им осигури повече права и по-висока финансова подкрепа", обявиха от пресцентъра на министерството на труда и социалната политика след срещата.
 
Припомняме, че  процедурата по приемане на двамата законопроекта се случва след натиск от страна на майките продължаващ вече близо 5 месеца, изразяващ се в непрестанни протести и палатков лагер пред Парламиента.
Въпреки поетия ангажимент от социалното министерство във вторник, протест, но този път пред Министерски съвет имаше и в сряда, като майките искаха отговорност за боксуващата реформа да поеме лично премиерът Борисов. Стигана се дори до това протестиращите родители и децата им да пренощуват с в палатките си пред прозорците на властта.