София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Край на драмата „Боршош”. Шефът на НДК подаде оставка

Само два дни по-рано Борисов се застъпи за него

7 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош подаде оставка.
Това е саботираща акция не само към Двореца на културата, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България. Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен", коментира Мирослав Боршош.
Оставката на Боршош идва два дни, след като Бойко Борисов го възстанови на поста му. Ден по-рано пък министърът за българското председателство на Съвета на Европа Лиляна Павлова го уволни заради неизпълнение на задълженията му.
Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно. Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата", се посочва в позицията на Мирослав Боршош.
Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи, коментира още Боршош.