София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Край на еднаквите добавки за инвалиди

След спешни промени обвързаха помощта с минималния доход

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Хората с трайни увреждания вече ще имат право на финансова подкрепа след индивидуална социална оценка на потребностите и възможностите им. База за определяне на размера на месечната добавка за социална интеграция пък  ще бъде гарантираният минимален доход, определен от Министерския съвет. Това решиха по-рано днес на второ четене народните представители, приемайки спешно промените в Закона за интеграцията  на хората с увреждания със задна дата от 12 юни 2018 г.
 
Промените се налагат, след като Върховният административен съд отмени текстове от правилника към закона, обвързващ размера на добавката с гарантирания минимален доход като противоречащи на  закона, който повелява тя да се определя индивидуално според нуждите. С приетите изменения нормативният и поднормативен акт се уеднаквяват. Ако това беше случило достатъчно бързо, имаше риск противоречието да доведе до ощетяване на над 500 000 българи.
 
С измененията на закона право на месечна добавка, съобразно вида на увреждането вече ще имат лица над 18 години със затруднения в придвижването от 50% до 70,9%. Досега процентът беше 70%.
 
Месечната добавка за социална интеграция ще бъде 15% от гарантирания минимален доход. Добавката за лица с 50 и над 50 на сто, със 71 и над 71 на сто, с над 90 на сто намалена работоспособност ще бъде в размер на 20% от гарантирания минимален доход.
 
Лицата с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90%  намалена работоспособност и военноинвалидите ще имат право на добавка която се предоставя веднъж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар специалист втрикратен размер от гарантирания минимален доход.