София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Край на местенето на часовниковите стрелки в ЕС

Решението ще бъде прието днес

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС. Идеята е постоянно да се запази лятното часово време. След проведено допитване до гражданите на съюза,, стана ясно, че 80% от гласувалите искат да се премахне дългогодишната практика. 
 
Юнкер коментира пред германска телевизия, че предстои да внесе предложение за отмяна на зимното часово време. Спопред него е напълно безсмислено да се направи допитване до европейските граждани и след това да не се съобразят с мнението им. 
 
Въпросът стана особено актуален след като Литва, Естония и Финландия поискаха от Съюза да премахне досегашната практика. В момента режима се регулира от Директивата на Европейския парламент и Съвета за разпоредби за лятното часово време. Предвижда се хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време. Основната цел е ефективно функциониране на вътрешния пазар на всички държави от Съюза. 
 
От ЕК заявиха, че трябва да има единно правило, според което всички страни-членки да въртят часовниците си два пъти годишно или никой да не го прави.