София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Красимир Вълчев: На добър час, ученици!

Министърът отбеляза ролята на образованието за обществото ни

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави всички ученици, учители и родители по повод 15 септември – първият учебен ден. „Това е празник, който отбелязваме с радост и надежда. Надежда за бъдещето, което е свързано с децата ни. Образованието е най-важната инвестиция за развитието на обществото ни, то ни обединява. Именно затова разговорът за образованието е разговор за бъдещето“, каза министърът.

Той се обърна към родителите и ги призова да подкрепят децата си и да възпитават у тях уважение към учителя. „Ние с Вас имаме обща мисия - да образоваме децата си, да бъдат знаещи, можещи, добри и креативни хора“, каза Вълчев.

Министърът изтъкна ролята на учителите. „Няма друга професия, от която толкова много да зависи бъдещето ни, духовното и социално-икономическото развитие на страната. Можем да имаме добро образование само с добри и мотивирани учители. Затова полагаме всички усилия да гарантираме политическия и бюджетен избор за повишаване на учителските заплати. Същевременно е важно да оправдаваме този избор с реални възходящи образователни резултати“, каза Красимир Вълчев.

Учениците той предупреди, че стъпките по пътя на знанието са бавни и трудни, но винаги носят видим и траен резултат. „Той е гарант за Вашето развитие и успех. Вие сте тези, които създават утрешното общество, които ще съхраните България и българското“, заяви министърът на образованието и поздрави най-малките, които прекрачват училищния праг: „Мили първокласници, радвайте се на Вашия първи учебен ден! Пожелавам Ви нестихващо любопитство към новото и познанието. Умението да четете, пишете, смятате и разбирате ще отвори пред Вас нови врати и ще Ви съпътства през целия житейски път. Бъдете здрави и ученолюбиви! Честит празник на всички и на добър час!“