София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кристалина Георгиева е сондирала Русия дали ще я подкрепи за генерален секретар на ООН

Москва ще решава зад кой кандидат ще застане в движение

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Не е изключено да се появят нови кандидати за генерален секретар на ООН в хода на гласуването на Съвета за сигурност. Това не противоречи на процедурите на организацията и може да продължи до последния момент. Ако България издигне Кристалина Георгиева, ние ще вземем решение спрямо новата номинация.

Това обяви зам.-външният министър на Русия Генади Гатилов в интервю за агенция "Интефакс". В него той прогнозира, че може да има неочаквано развитие в избора

По повод зачестилите информации, че България може да оттегли кандидатурата на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и да подкрепи еврокомисаря по бюджет и финанси Кристалина Георгиева, Гатилов коментира, че в началото Георгиева е дала индикации, че смята да се кандидатира и дори е била в контакт с руски дипломати по този въпрос. "В последствие тя реши, че иска да запази поста си в Европейската комисия и спря кампанията си. Ако сега реши да я поднови, това е нейно право, както българското правителство има правото да промени своя кандидат".

„Но към момента формираме отношението си с разбирането, че Ирина Бокова е българският кандидат", обяснява Гатилов.

Той припомня, че още в началото волята на Русия е била следващият генерален секретар да идва от Източна Европа и посочва, че трима кандидати от региона засега се представят добре: Мирослав Лайчак (Словакия), Вук Йеремич (Сърбия) и Ирина Бокова. Гатилов отбелязва, че все пак състезанието не се ограничава само до номинации от този регион, като припомня, че португалецът Антониу Гутериш засега води при всички гласувания в Съвета за сигурност.

Следващото гласуване е на 26 септември. По-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че Ирина Бокова остава българският кандидат до тази дата, след което, с оглед на представянето й, ще обмисли как да процедира. Ден по-късно, в рамките на визитата си в страната, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Будапеща би подкрепила Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН – в потвърждение на информациите, че нейната кандидатура може да бъде издигната от група източноевропейски държави.