София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кристалина Георгиева оглавява Световната банка

Тя поема поста от 1 февруари

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Кристалина Георгиева поема ръководството на Световната банка от 1 февруари. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации, след като досегашният президент на институцията Джим Йон Ким обяви, че се оттегля. Постът по традиция се заема от американци, припомня Би Би Си. Изданието посочва, че по традиция шефът на Световната банка се номинира от САЩ, а на Международния валутен фонд - от Европа.

Георгиева вероятно ще ръководи банката месеци наред, докато президентът Доналд Тръмп открие подходящ кандидат и го предложи на Управителния съвет на международната организация.

До рокадите се стигна след като 59-годишният Ким, който е на поста от 6 години, сподели, че отива в частния сектор. Той беше преизбран начело на Световната банка през 2017 г. и се очакваше да продължи да я управлява до 2022 г. В кратко съобщение Ким само заявява, че незабавно започва работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

Георгиева има общо 17 години кариера в банката. Сега тя е главен изпълнителен директор на институцията, където се върна по покана на Ким.  На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. На нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел.

През 2016 година Кристалина Георгиева влезе в битка за поста на генерален секретар на ООН. Тя бе издигната от премиера Бойко Борисов. В изборите за поста се стигна до уникална в световната история ситуация - понеже предишната номинация - Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не се оттегли, България имаше две предложения за високия пост. Световната организация обаче бързо бе оглавена от португалеца Антониу Гутериш.