София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кристалина Георгиева заменя Ирина Бокова в надпреварата за ООН

Нов шанс или автогол пред света?

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството оттегли подкрепата си към Ирина Бокова в битката за генерален секретар на ООН. Решението беше взето на редовно заседание на Министерски съвет. Своят гръб България, в лицето на властта, ще пренасочи към еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Българското правителството трябва да подходи отговорно и да даде шанс на кандидат, който по наша оценка има сериозни шансове да даде повече на източноевропейската група да има своят генерален секретар на ООН", заяви външният министър Даниел Митов.
"Дадохме шанс на 26 септември да видим какви ще са резултатите от последното гласуване - резултатът е с едно място надолу и ни изпреварват доста страни, включително и жени. В тези негласни договорки, които има там, е хубаво да е жена от Източна Европа", категоричен е премиерът Бойко Борисов.

Въпреки оттеглянето на подкрепата си към Бокова обаче, крайното решение дали тя да остане в надпреварата за ООН, ще дойде от самата нея.

"Няма процедура за оттегляне на номинация, но след като правителството е пренасочило подкрепата си, това е релевантната номинация.", допълни още Митов.

Решението на правителството очаквано предизвика опозицията да влезе в атака. Стъпка 1: Премиер и външен министър да се явят в Народното събрание, за да обяснят пред депутатите какви са мотивите за промяна в курса към ООН. Стъпка 2: вот на недоверие към правителството, иницииран от левицата. Ходът на кабинета беше определен като „несериозен“ и от ДПС, а АБВ настояха за оставка на Даниел Митов. Дори непреките участници във властта обявиха решението за глупост. Единствени реформаторите са на мнение, че променената позиция е правилна.
Все още няма коментар от отлъчената номинация за генерален секретар.
Ирина Бокова беше издигната на 11 февруари, но предложението за нейната кандидатура дойде още от кабинета Орешарски. На гласуването на 26 септември, българската номинация остана шеста. Следващият вот на постоянните членки на Съвета за сигурност в ООН е на 9 октомври. България е единствената страна в настоящото гласуване за почетната позиция, която променя позицията и подкрепата си във вече течащ процес по избор.